Μετά την επιστολή του ΕΟΠΥΥ προς τον Π.Φ.Σ., με την οποία ζητήθηκε η συμμετοχή των φαρμακοποιών στον έλεγχο ασφαλιστικής ικανότητας των ασθενών, ο Π.Φ.Σ. απαντά ότι οι φαρμακοποιοί δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, αλλά δεν θα εκτελούν συνταγές σε περίπτωση έλλειψης ασφαλιστικού δικαιώματος.
Επιστολή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντού προς πρόεδρο του Π.Φ.Σ. Κ. Θεοδοσιάδη
"Αγαπητέ Πρόεδρε,
Ο ΕΟΠΥΥ στην προσπάθεια που καταβάλλει για τον έλεγχο της νομιμότητας των παροχών του, σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ έχει ετοιμάσει μία εφαρμογή-εργαλείο για τη διακρίβωση της Ασφαλιστικής Ικανότητας των ασθενών μας. Έτσι ο γιατρός που θα συνταγογραφεί αλλά και ο φαρμακοποιός που θα εκτελεί τη συνταγή, στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει απωλέσει το ασφαλιστικό του δικαίωμα, θα δέχεται ένα μήνυμα στον υπολογιστή του με το οποίο θα ενημερωθεί για την έλλειψη του ασφαλιστικού δικαιώματος.
Σας αποστέλλω λοιπόν σχέδιο των δύο μηνυμάτων για τις παρατηρήσεις αλλά και για τις προτάσεις σας, έτσι ώστε η εφαρμογή αυτή να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα.
Η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στη διασφάλιση της νομιμότητας των παροχών του ΕΟΠΥΥ αλλά και στην ώθηση της καταβολής των εισφορών. Είναι ένα μέτρο αποκατάστασης της νομιμότητας αλλά και της ίσης μεταχείρισης αφού δεν θα λαμβάνουν πλέον υπηρεσίες όσοι δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους. Προσβλέπουμε στη συνεργασία σας.
Στη διάθεση σας για κάθε πρόσθετη ενημέρωση ή πληροφορία.
Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΠΥY
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΚΟΝΤΟΣ"
Απάντηση του Κ. Θεοδοσιάδη
"Αγαπητέ Πρόεδρε,
Στα πλαίσια καλής συνεργασίας που είμαι σίγουρος ότιυπάρχει μεταξύ μας επιτρέψτε μου να επισημάνω τα εξής:
Το πρόβλημα το οποίο εύλογα καλείστε να επιλύσετε εντοπίζεται στη σημαντική χρονική υστέρηση ενημέρωσης της βάσης δεδομένων της ΗΔΙΚΑ από τη βάση δεδομένων των ασφαλιστικών ταμείων.Επομένως στο επίπεδο αυτό πρέπει να πέσει το βάρος των προσπαθειών.
Οι φαρμακοποιοί δεν γνωρίζουν ούτε έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις –έτσι κι αλλιώς– περίπλοκες διαδικασίες βεβαίωσης ασφαλιστικής ικανότητας, που καθίσταται ακόμη περισσότερο περίπλοκη με τις κατά καιρούς ρυθμίσεις οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία, παρατάσεις κλπ. που λόγω της κρίσης είναι σύνηθες φαινόμενο.
Επιπλέον δεν αντιλαμβανόμεθα γιατί πρέπει ο φαρμακοποιός να ελέγξει και να βεβαιώσει την ισχύ της ασφαλιστικής κάλυψης που προηγουμένως έχει πραγματοποιήσει ο γιατρός.
Επομένως οι παράγραφοι 2 και 3 του προτεινόμενου σχεδίου δεν έχουν πλέον νόημα να υφίστανται και η όλη διαδικασία απλουστεύεται ακόμη περισσότερο.
Στην περίπτωση που στον υπολογιστή του φαρμακοποιού εμφανίζεται το μήνυμα της παρ. 3, ο φαρμακοποιός δεν θα εκτελεί τη συνταγή προκειμένου να μην εμπλακεί σε μια διαδικασία που ενδεχομένως βλάψει το ασφαλιστικό σύστημα.
Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ"