Ο ΕΟΦ αποφάσισε τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων, λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας της χώρας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης πρωτοβουλιών ανθρωπιστικής βοήθειας. Συγκεκριμένα θα προβεί σε δωρεές φαρμάκων σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, κοινωφελή ιδρύματα, δημόσιες υγειονομικές αρχές, όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, δημοτικά ιατρεία, κ.ά. Η δωρεάν διάθεση φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες (ή τους νομίμους εκπροσώπους τους) για ανθρωπιστικούς λόγους θα διενεργείται με τους όρους / προϋποθέσεις που αναλυτικά αναφέρονται στην επίσημο Εγκύκλιο του Οργανισμού.
Πιο συγκεκριμένα, τα φάρμακα τα οποία παρέχονται ως δωρεά προς ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας για την ελληνική αγορά (κεντρική, εθνική ή αμοιβαίας αναγνώρισης).
Ο Κάτοχος ?δειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμάκου που προτίθεται να πραγματοποιήσει τη δωρεά υποβάλλει ΔΗΛΩΣΗ στον Ε.Ο.Φ. ΠΡΙΝ από την υλοποίηση της δωρεάς, η οποία περιλαμβάνει τα ακριβή στοιχεία για την ταυτοποίηση του φαρμάκου: προϊόν (εμπορική ονομασία, περιεκτικότητα, μορφή), παρτίδα, ποσότητα, ημερομηνία λήξης, καθώς και τα στοιχεία του λήπτη της δωρεάς.
Ο Κ.Α.Κ. υποχρεούται να ελέγχει τη νόμιμη σύσταση του λήπτη της δωρεάς και τη δυνατότητά του να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων καλής φύλαξης και διάθεσης των προϊόντων με την παρουσία ειδικευμένου προσωπικού (φαρμακοποιός ή άλλος επαγγελματίας της υγείας).
Τέλος απαιτείται και η βεβαίωση της ύπαρξης αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο φορέα (λήπτης της δωρεάς). Στο αίτημα αναγράφονται οι ανάγκες του φορέα και τα αιτούμενα προς δωρεά φάρμακα. Το αίτημα παραμένει στον Κ.Α.Κ. και πρέπει να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή προς έλεγχο από τον Ε.Ο.Φ. Το ίδιο ισχύει για την περίπτωση που υπάρχει σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Κ.Α.Κ. και του λήπτη.
Ο Κ.Α.Κ. οφείλει να καταχωρεί τις σειριακές αριθμήσεις των ταινιών γνησιότητας που φέρουν τα φάρμακα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Απογραφικών Ταινίας Γνησιότητας του Ε.Ο.Φ., στο μενού "Ακυρώσεις" - "Δωρεάν", πριν από την πραγματοποίηση της ΔΩΡΕΑΝ διάθεσης. Οι ταινίες δεν επιστρέφονται στον ΕΟΦ.
Τέλος σημαντικός όρος είναι ότι τα ακατάλληλα/ληγμένα φάρμακα που δεν χρησιμοποιούνται από το λήπτη υπόκεινται σε ορθολογική διαχείριση από κατάλληλα εξουσιοδοτημένο φορέα σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή: iatronet.gr