Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Διευκρινίσεις σχετικά με τη συνταγογράφηση με χρήση κωδικών ICD-10

1/7/2013 6:07:37 μμ
Δελτίο Τύπου από τον ΕΟΠΥΥ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Το Δελτίο Τύπου από τον ΕΟΠΥΥ:


ΘΕΜΑ: Διευκρινίσεις σχετικά με τη συνταγογράφηση με χρήση κωδικών ICD-10

"Σε συνέχεια του εγγράφου μας με αρ. πρωτ. 21942/26/6/2013 σας δίνουμε περαιτέρω διευκρινήσεις , με βάση ερωτήματα των ιατρών από τις πρώτες μέρες υποχρεωτικής αναγραφής της διάγνωσης με βάση την κωδικοποίηση ICD-10:


1) Όταν συνταγογραφείται φαρμακευτική γαστροπροστασία σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης γαστροδωδεκαδακτυλικού έλκους είναι δυνατή η αναγραφή του κωδικού Τ88.7.

2) Η χορήγηση προφυλακτικής αντιπηκτικής αγωγής, όπου χρειάζεται, μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, μπορεί να συνταγογραφηθεί χρησιμοποιώντας τον κωδικό I97.8.

3) Όταν συνταγογραφείται σκιαγραφική ουσία για διενέργεια διαγνωστικής εξέτασης μπορεί να αναγράφεται ο κωδικός της νόσου, εφόσον υπάρχει ήδη διάγνωση ή να αναγράφεται ο κωδικός του συμπτώματος για το οποίο διενεργείται η διαγνωστική εξέταση.

4) Για τη συνταγογράφηση εμβολίων μεμονωμένων ή συνδυασμών μπορεί να αναγράφονται οι κωδικοί από Z 23 ως Z 27.9.

5) Όταν συνταγογραφείται θεραπεία εκρίζωσης του E. Pylori, αν πρόκειται για διαγνωσμένο έλκος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κωδικός της νόσου αυτής. Αν δεν υπάρχει έλκος διαγνωσμένο, ωστόσο αναφέρονται συμπτώματα γαστρίτιδας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο κωδικός Κ29.5. Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις μπορεί ο θεράπων ιατρός, αν το κρίνει απαραίτητο, να συμπληρώσει στο πεδίο «σχόλια» της ηλεκτρονικής συνταγής περαιτέρω πληροφορίες.

6) Η υποχρεωτική συνταγογράφηση με βάση την κωδικοποίηση ICD-10 για τους Οδοντιάτρους και τους Ιατρούς της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής ξεκινά από τις 08/07/2013.

7) Οι κωδικοί για διερεύνηση συγκεκριμένων συμπτωμάτων βρίσκονται στο κεφάλαιο XVIII με κωδικούς R00-R99. Πιο συγκεκριμένα, για το προκάρδιο άλγος ο κωδικός είναι R 07.2 και για το συστολικό φύσημα είναι R 01.

8) Επισημαίνουμε τέλος ότι όταν μέσω της αναζήτησης ή της αναγραφής κωδικού στην ηλεκτρονική συνταγή βγαίνει τετραψήφιος κωδικός, π.χ. D 12.4, πρέπει να ανατρέχουν οι γιατροί στην αντίστοιχη γενική κατηγορία με τριψήφιο κωδικό π.χ. D 12, ώστε σε κάθε περίπτωση να καταχωρείται η σωστή διάγνωση.


Ο ΑΝ.N ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ"

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Για την ανάπτυξη mRNA εμβολίων κατά λοιμωδών παθήσεων
Για τη συνταγογράφηση των σκιαγραφικών






Σχετικά άρθρα

Καμία σκέψη για αποζημίωση της διανυκτέρευσης στα φαρμακεία
Δεν υπάρχει περιθώριο περαιτέρω επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού, σύμφωνα με την κυβέρνηση
Πρόστιμα φωτιά για όσους φοροδιαφεύγουν
Από 1000 έως 5000 ευρώ κατά περίπτωση
Ισραήλ: Ξεκινά η διάθεση ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων
Η ρύθμιση αφορά μικρές συσκευασίες φαρμάκων
Μπλακ άουτ στη διαθεσιμότητα φαρμάκων φοβούνται οι φαρμακοποιοί
Τι ζητούν από τον Αδ. Γεωργιάδη και τον ΣΦΕΕ