Έκπληξη προκαλείται στη διεθνή αγορά για το πώς είναι δυνατόν το ελληνικό φάρμακο να κάνει άλματα προόδου μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΕΦ και διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, της DEMO, κ. Δημήτρης Δέμος.
Παρά το "σκληρό" επιχειρηματικό κλίμα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία καταφέρνει να αντέχει και να αναπτύσσεται λόγω της εξωστρέφειάς της και να αποκτά σημαντικές δυνατότητες και για τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό.
"Αναπτυξιακά αυτή τη στιγμή το μόνο που κάνουν οι ελληνικές βιομηχανίες είναι η εξωστρέφεια η οποία δείχνουν. Όλοι έχουμε έναν πολύ υψηλό δείκτη εξωστρέφειας και βλέπουμε ότι κάνουμε ακόμα πιο μεγάλα άλματα στο εξωτερικό. Και μάλιστα έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλλουμε στην άμεση μείωση του ελλείμματος. Συγκεκριμένα το έλλειμμα που έχουμε στο ΑΕΠ υπολογίζεται στο 4%, δηλαδή χονδρικά στα 8 δισ. ευρώ. Από τη στιγμή που είμαστε στις κορυφαίες θέσεις των εξαγωγικών μπορούμε να συμβάλουμε με εξαγωγές της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ", υποστηρίζει ο Δ. Δέμος.
Διευκρινίζει δε ότι "οι συνολικές εξαγωγές στον κλάδο είναι της τάξης των 850-900 εκατ. ευρώ. Οι καθαρές εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων μας είναι περί τα 300-350 εκατ. ευρώ και ο κλάδος έχει τη δυναμική να τις δεκαπλασιάσει. Μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ. Μπορούμε να καταφέρουμε εξαγωγές 3,5 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση! Μόνο από εμάς το έλλειμμα άμεσα θα έπεφτε κάτω από το 3%."
Όσο για τις απαραίτητες κινήσεις του κράτους, ο κ. Δέμος θέτει ως προτεραιότητα την "αναγκαία εξέλιξη του ΕΟΦ σε κέντρο αναφοράς που θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 10 χρόνια και να είχε και ευρωπαϊκή διάσταση και μάλιστα ο ΕΟΦ είναι και πλεονασματικός από τα υψηλά παράβολα που ζητάει."
Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για τη βιομηχανία Demo, o διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναφέρει πως το 80% της παραγωγής αφορά σε εξαγωγές, όμως σε επίπεδο αξίας οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 30% περίπου του τζίρου. Η εταιρεία έχει παρουσία μέσω εξαγωγών σε 50 περίπου χώρες και πριν μερικούς μήνες ίδρυσε την πρώτη θυγατρική της στην Κίνα όπου διερευνά το έδαφος για περαιτέρω εξαγωγές.