Ξεκινάει σύντομα η διάθεση στην Ευρώπη ενός νέου φαρμάκου για όσους ασθενείς πάσχουν από υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (RRMS), αρκεί η νόσος να είναι ενεργή και να διαπιστώνεται είτε κλινικά είτε με απεικονιστικές εξετάσεις.
Το φάρμακο έχει καινοτόμο δοσολογικό σχήμα χορήγησης, χορηγείται σε δύο ετήσιες συνεδρίες. Στην πρώτη συνεδρία, το alemtuzumab χορηγείται ενδοφλεβίως για πέντε συνεχόμενες ημέρες και στη δεύτερη συνεδρία χορηγείται για τρεις συνεχόμενες ημέρες, 12 μήνες αργότερα.
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του alemtuzumab είναι αντιδράσεις σχετιζόμενες με την έγχυση, λοιμώξεις (του ανώτερου αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος), λεμφοπενία και λευκοπενία. Σοβαρές αυτοάνοσες διαταραχές ενδέχεται να παρουσιαστούν σε ασθενείς που λαμβάνουν alemtuzumab. Ένα εκτενές πρόγραμμα διαχείρισης του κινδύνου θα υποστηρίξει την έγκαιρη ανίχνευση και διαχείριση αυτών των αυτοάνοσων συμβάντων.
«Η Πολλαπλή Σκλήρυνση απαιτεί μια εξαιρετικά εξατομικευμένη θεραπευτική
προσέγγιση, και η αυξανόμενη ποικιλία επιλογών αποτελεί ευχάριστη είδηση»,
δήλωσε ο Hans-Peter Hartung M.D., Ph.D., καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος
Νευρολογίας στο Heinrich-Heine-University στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Και
πρόσθεσε: «Τα δεδομένα των κλινικών μελετών του alemtuzumab υποστηρίζουν τις
δυνατότητές του για ουσιαστική αντιμετώπιση της αναπηρίας σε ασθενείς με ενεργή
υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση, ενώ η αποτελεσματικότητα, η
ασφάλεια και το εύχρηστο δοσολογικό σχήμα της Τeriflunomide (μια άλλη
θεραπευτική προσέγγιση για την ασθένεια) προσφέρουν μια σημαντική εναλλακτική
λύση έναντι των ενέσιμων θεραπειών.
Η έγκριση του alemtuzumab και της τeriflunomide αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προόδου σε ό,τι αφορά στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αντιμετώπιση της ασθένειας».
Υπολογίζεται ότι 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, περίπου 630.000 άτομα πάσχουν από Πολλαπλή Σκλήρυνση.
Παρασκευάστρια εταιρεία του νέου φαρμάκου είναι η Genzyme του ομίλου Sanofi.